8/1/09

Επιστολή του ΠΑΝΔΟΙΚΟ στον δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη


Θέμα: «Περιορισμός στη χρήση και κατάργηση μέχρι το τέλος του 2009, της χρήσης της πλαστικής σακούλας»

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Είμαστε βέβαιοι ότι γνωρίζετε την σημαντική περιβαλλοντική ρύπανση, που προκαλεί η εκτεταμένη χρήση των πλαστικών στη ζωή μας.
Αυτό οφείλεται στο μεγάλο διάστημα αποσύνθεσης και στη χημική τους σύνθεση. Εξ άλλου διαπιστώνεται, μια ολοένα αυξανομένη ευαισθησία των πολιτών σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος.
Ακόμη, σας είναι γνωστή η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου αντικατάστασης της πλαστικής σακούλας, σε εννέα αλυσίδες του δήμου Αθηναίων, με τσάντες από ανακυκλώσιμα υλικά. Οι νέες σακούλες στα σούπερ μάρκετ θα επιβαρύνουν τον καταναλωτή ελάχιστα, θα είναι από βιοδιασπώμενα υλικά (άμυλο, ρύζι κ.α.) και θα έχουν διάρκεια ζωής που δεν θα υπερβαίνει τους 18-20 μήνες.
Εκτός αυτής της βιοδιασπώμενης σακούλας είναι δυνατό να διατεθούν σε τιμή κόστους πάνινες τσάντες πολλαπλών χρήσεων.
Επίσης γνωρίζουμε όλοι μας ότι, το κόστος της πλαστικής σακούλας ενσωματώνεται στο γενικό εμπορικό κοστολόγιο του καταστήματος και διαχέεται σε όλες τις τιμές.
Έτσι η πιο απλή και εύκολη λύση είναι οι χάρτινες σακούλες να πωλούνται χωριστά στο ταμείο (όπως σε κάποιες αλυσίδες οι πλαστικές) γεγονός, που θα συμβάλει τελικά στον περιορισμό της χρήσης γενικά, της σακούλας.
Το πρόγραμμα αυτό αναφέρεται στον σχεδιασμό των ακόλουθων προτάσεων:
1.Κατάργηση της « Δωρεάν» παροχής πλαστικής σακούλας και καθιέρωση διάθεσης βιοδιασπώμενης σακούλας ή πάνινης τσάντας πολλαπλών χρήσεων σε τιμή κόστους.
2.Ανάδειξη και υποστήριξη της πρωτοβουλίας αυτής ( μέσω συνεντεύξεων, εκδηλώσεων και άλλων ενεργειών) ώστε αυτή να λειτουργήσει ως πλεονέκτημα σε όσες επιχειρήσεις την εφαρμόσουν.
3.Κοινή προβολή από όλους με αφίσα ( και όχι μόνο) σε όλους τους χώρους ( δημόσιους, εντός καταστημάτων κλπ.).
4.Σε χρονικό ορίζοντα : τέλος 2009 να έχει « εξαφανιστεί « η πλαστική σακούλα ως προσφορά από τα ταμεία των σούπερ μάρκετ.
5.Είμαστε στην διάθεση σας προκειμένου να πραγματοποιήσουμε κοινή συνάντηση και να ανταλλάξουμε απόψεις σχετικά με τον παραπάνω σχεδιασμό δράσεων.

Με εκτίμηση
Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ


Blogspot Templates by Isnaini Dot Com. Powered by Blogger and PDF Downloads