Θα χρειαστούν 50-80 χρόνια για να ξαναγίνουν τα καμένα της Πάρνηθας όπως ήταν
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νικολέττα Μουτούση
Οριστική καταστροφή για 5.000 στρέμματα του ελατοδάσους της Πάρνηθας σήμανε η πυρκαγιά του περασμένου Ιουνίου, ενώ στο 26% των εκτάσεων που κάηκαν, για να υπάρξει αναδάσωση, θα χρειαστούν τουλάχιστον 50 έως 80 χρόνια.
Τη διαπίστωση αυτή έκανε ο δασάρχης Πάρνηθας κ. Γ. Αμοργιανιώτης στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε χθες ο φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας.
Συνολικά, η φετινή φωτιά στην Πάρνηθα έκαψε έκταση 56.000 στρεμμάτων σε Αττική και Βοιωτία: στην περιοχή της Αττικής, κάηκαν 21.800 στρέμματα ελάτων, δηλαδή τα δύο τρίτα της συνολικής έκτασης του ελατοδάσους του δρυμού της Πάρνηθας αλλά και 10.500 στρέμματα πευκοδάσους και 4.300 στρέμματα αείφυλλων- πλατύφυλλων. Σύμφωνα με τον δασάρχη Πάρνηθας, το πρόβλημα αναδάσωσης εντοπίζεται στις εκτάσεις του ελατοδάσους, σε αντίθεση με το πευκοδάσος όπου δεν χρειάζεται επέμβαση με τεχνητή αναδάσωση. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, ένα καμένο δάσος πεύκης δεν είναι «πεθαμένος οργανισμός». Από τη στιγμή που υπάρχει τεράστια ποσότητα αναγεννητικού υλικού στο έδαφος, οι πιθανότητες φυσικής αναγέννησης είναι ιδιαίτερα αυξημένες και έτσι δεν χρειάζεται παρέμβαση με αναδάσωση.
Επιπτώσεις στις πηγές
Επιπτώσεις έχει επιφέρει η πυρκαγιά και στην ποιότητα των νερών. Όπως ανέφερε ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Α. Κελεπερτζής, η διασπορά της τέφρας στο έδαφος λόγω των βροχοπτώσεων και στη συνέχεια στον υδροφόρο ορίζοντα είναι πιθανόν να αλλοιώσει τα νερά που χρησιμοποιούνται, είτε ως πόσιμα είτε ως αρδευτικά. Παρ΄ ότι- όπως αναφέρθηκε χρειάζονται περαιτέρω μετρήσεις, ήδη από τις πρώτες αναλύσεις προέκυψαν διαφορές στα νερά των πηγών της Πάρνηθας. Πηγές με νερά που βάσει των δειγματοληψιών ήταν πόσιμα τον περασμένο Οκτώβριο, χαρακτηρίστηκαν ακατάλληλες στη μέτρηση του Νοεμβρίου.
Πλήγμα από την πυρκαγιά υπέστη και η πανίδα της περιοχής, κυρίως εξαιτίας της υπερσυγκέντρωσης ελαφιών- υπολογίζονται ότι ζουν 700-800 ελάφια στο βουνό- σε περιοχές που δεν καταστράφηκαν. Σύμφωνα με τη δασολόγο του Δασαρχείου Πάρνηθας κ. Σύλβια Παπίκα, η υπερσυγκέντρωση έχει συνέπειες τόσο στη συμπεριφορά των ζώων όσο και στη βλάστηση. Ειδικότερα προκαλούν ζημιές στα μικρά δενδρύλλια, ενώ μετά την πυρκαγιά παρατηρήθηκε και βόσκηση ομάδων ελαφιών στις καμένες εκτάσεις, γεγονός που μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό για την ανασύσταση του δάσους.
25/12/08
ΠΑΡΝΗΘΑ-Σε 80 χρόνια θα κλείσουν οι πληγές
Αναρτήθηκε από patria στις 3:00 μ.μ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου