Το αυτοκίνητο είναι ναι μεν ένα πολύ βολικό μέσον για την εξυπηρέτηση στις μετακινήσεις μας, (εάν εξαιρέσεις την αποπνικτική κίνηση στους δρόμους της Αθήνας, που μας προκαλεί ψυχοανχοτηκά προβλήματα) όμως είναι πολύ επιβλαβές για το περιβάλλον. Καθώς παράγει μεγάλο αριθμό ρύπανσης του αέρα από την εξάτμιση του, ακόμα και εάν θεωρείται «καταλυτικό».
Όλοι κυρίως οι άνθρωποι που ζούνε στην Αθήνα θα παρατηρούνε κάποιες ημέρες με αυξημένη κίνηση στους δρόμους από τα αυτοκίνητα, τον ουρανό να αλλάζει χρώμα, να γίνεται καφέ, και όλοι νιώθουν μια δυσφορία στην αναπνοή τους, ή ανεξήγητους πονοκεφάλους και τάσεις για εμετό, αυτές είναι μερικές από τις κακές επιρροές του νέφους της ρύπανσης των αυτοκινήτων στην ζωή μας.
Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Για να μην έρθουν λοιπόν τα χειρότερα. Και καταστρέψουμε εντελώς την ατμοσφαιρική μας ζώνη, πρέπει να γίνουμε λίγο πιο υπεύθυνοι και προβλέψιμοι σε αυτό..
Αρχικά πρέπει να βάλουμε στην ζωή μας τα μεταφορικά μέσα, αξίζει να ξυπνάς μισή ώρα νωρίτερα για να προλάβεις το λεωφορείο, για να νιώθεις την περηφάνια της συνεισφοράς σου στο μέλλον του πολιτισμού σου.
Πρέπει για τις μικρές αποστάσεις να προτιμούμε το περπάτημα η και το ποδήλατο, πράγμα που συνεισφέρει και στην σωματική μας άσκηση αν το δούμε από την θετική του πλευρά.
Όταν οδηγούμε το αυτοκίνητο μας, να οδηγούμε ήρεμα, με νορμάλ όρια ταχύτητας, χωρίς απότομες επιταχύνσεις και να του κάνουμε σωστά το συστηματικό σέρβις, ώστε να αποφεύγουμε την περιττή κατανάλωση καυσίμων του άρα και ρύπων..
Πολύ καλή ιδέα μάλιστα είναι άμα υπάρχει συνεννόηση με συνάδελφους ή γείτονες μας με ίδιο οδικό προορισμό, να χρησιμοποιούμε τα αυτοκίνητα μας εναλλάξ για τις μετακινήσεις μας, δηλαδή μια μέρα να πηγαίνουμε με το δικό μας αμάξι, την άλλη με του γείτονα, όλοι μαζί, σκεφτείτε πόσο λιγότερα αυτοκίνητα θα κυκλοφορούσαν στον δρόμο άμα δεν έπαιρνε ο καθένας το δικό του το πρωί να πάει στην δουλεία; Άμα σε κάθε αυτοκίνητο χωράν άνετα 4 άνθρωποι αντί για 100 αυτοκίνητα στον δρόμο θα έβγαιναν μόνο 25, σίγουρα μεγάλη διαφορά!!!
Αυτά είναι πραγματάκια που σιγά-σιγά πρέπει να προσαρμόσουμε στην ζωή μας…
Η φύση δεν μας ρωτάει, όπως δεν την ρωτήσαμε και εμείς αν αντέχει όλα μας υπερκαταναλωτικά χούγια, γι’αυτό πρέπει να σώσουμε την κατάσταση όσο ακόμα είναι καιρός.
Άμα λοιπόν δεν θέλουμε σε μερικά χρόνια, να κυκλοφορούμε με την γυάλινη μπάλα στο κεφάλι, και την μπουκάλα οξυγόνου στην πλάτη, όπως βλέπουμε στα ντοκιμαντέρ τους αστροναύτες της ΝΑΣΑ στο φεγγάρι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας απέναντι στην φύση, το συντομότερο!!
25/12/08
ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
Αναρτήθηκε από patria στις 3:01 μ.μ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου