25/12/08

Τοξική απειλή στις καμμένες περιοχές της Πελόποννήσου

Πενήντα φορές μεγαλύτερες ανιχνεύθηκαν οι συγκεντρώσεις τοξικών βαρέων μετάλλων στην τέφρα των καμένων περιοχών της Πελοποννήσου απ' ό,τι ήταν στα φυτά και τα δένδρα πριν από τις πυρκαγιές. Οι συγκεντρώσεις αυτές χαρακτηρίζονται ανησυχητικά υψηλές και ανιχνεύθηκαν έπειτα από αναλύσεις του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί στην εφημερίδα Τα Νέα Σαββατοκύριακο, τα προβλήματα από τη συγκέντρωση των βαρέων μετάλλων θα εκδηλωθούν σε βάθος χρόνου και βασικό ρόλο θα παίξουν οι βροχοπτώσεις που θα σημειωθούν από εδώ και στο εξής, καθώς και η έντασή τους.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Περιβαλλοντικής Υδραυλικής και Γεωπεριβαλλοντικής Μηχανικής δρ Νίκο Νικολαΐδη, ο οποίος πραγματοποίησε τις μετρήσεις, οι συγκεντρώσεις των βαρέων μετάλλων στην τέφρα των καμένων είναι 50 φορές μεγαλύτερες απ' ό,τι στα φυτά και τα δέντρα που υπήρχαν στην περιοχή πριν από τις πυρκαγιές.

Στις αναλύσεις ολικής συγκέντρωσης τέφρας που πραγματοποίησε το Πολυτεχνείο Κρήτης εντοπίστηκαν χαλκός, ψευδάργυρος, μόλυβδος, κάδμιο, νικέλιο, χρώμιο και αρσενικό, τα οποία αν εισέλθουν στον ανθρώπινο οργανισμό σε μεγάλες ποσότητες συνδέονται με καρκινογενέσεις, διαταραχές και βλάβες του νευρικού συστήματος, ακόμη και αλλοιώσεις του DΝΑ. Επιπλέον, στην τέφρα των καμένων ανιχνεύθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις φωσφορικών και αμμωνίας, που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα ευτροφισμού σε οικοσυστήματα ποταμών και λιμνών.

«Προβλήματα δημιουργούνται και από την σκόνη της τέφρας, η οποία διαδίδεται από τους ανέμους που επικρατούν στην περιοχή και εισέρχεται και μέσα στα σπίτια. Για αυτό τον λόγο καλό θα ήταν κατά τον καθαρισμό των σπιτιών να λαμβάνονται κάποια στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης, όπως οι μάσκες και τα γάντια» αναφέρει ο κ. Νικολαΐδης.


Blogspot Templates by Isnaini Dot Com. Powered by Blogger and PDF Downloads