25/12/08

Μιά αληθινά Οικολογική πρόταση: ο Πατριωτισμός

Ενώ όλο και πιο πολλοί, συνειδητοποιούν το μέγεθος της καταστροφής του περιβάλλοντος και τις τραγικές επιπτώσεις στη ζωή μας και κυρίως στη ζωή των παιδιών μας, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα ουδεμία άμεση λύση.
Η αλλαγή του κλίματος δεν είναι πια θεωρία. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα επικρατούν σιγά-σιγά των ομαλών, επιβάλλοντας τις όποιες λύσεις, εδώ και τώρα! Η ρύπανση των υδάτων, η καταστροφή των δασών, η αέρια ρύπανση, η όξινη βροχή, εξακολουθούν να υπάρχουν εδώ και δεκαετίες χωρίς να μειωθούν στο ελάχιστο παγκόσμια (αντίθετα).

Συμπεράσματα έτσι, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο ίδιος ο άνθρωπος και η ύποπτη εν τέλει αναποφασιστικότητά του στο να αναλάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες, ώστε να σωθεί απ’ την εξαφάνιση.

Μαϊμούδες Οικολόγοι
Με γενικεύσεις ωστόσο δεν γίνεται τίποτα. Στην λεγομένη «Δύση» έχει αναπτυχθεί ένα είδος οικολογικής συνείδησης, η οποία όμως είναι θύμα πολιτικής εκμετάλλευσης κυρίως από κόμματα και ομάδες της αριστεράς. Έχοντας χάσει τον ιδεολογικό τους στόχο, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, παραπαίουν μεταξύ των παλαιών αρχών τους, (αντεθνικών αντιθρησκευτικών) πασπαλισμένων με νέες φιλομεταναστευτικές, αντιφυλετικές θεωρίες και οικολογική δήθεν, συνείδηση. Δήθεν, διότι αντί να επικεντρωθούν στον πράγματι ιερό σκοπό της διάσωσης του περιβάλλοντος, χρησιμοποιούν αυτό ακριβώς, για να περάσουν τις ιδεοληψίες τους πολλές φορές άσχετοι με την οικολογία, αν όχι και αντίθετες, με τους νόμους της φύσης, πού τόσο επικαλούνται.

Το κέρδος πάνω απ΄όλα
Απ’ την άλλη τα ιδεολογικά τους «αδελφάκια», οι σύντροφοι Κινέζοι βρίσκονται ήδη στην 2η θέση παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα (CO2) (μετά τις Η.Π.Α) με προοπτική να περάσουν στην1η θέση σε δύο χρόνια ξεπερνώντας κατά πολύ τους… καπιταλιστές αντιπάλους τους. Είμαι σίγουρος, ότι οι περισσότεροι απ’ αυτούς τους αριστερούς «οικολόγους», θα νοιώσουν υπερήφανοι για τα επιτεύγματα της Κίνας τα οποία συν τοις άλλοις, στηρίζονται στα εξευτελιστικά μεροκάματα (1-2 ευρώ),την απαγόρευση των απεργιών, τα απεριόριστα ωράρια και άλλα θαυμαστής κοινωνικής (κομμουνιστικής) ευαισθησίας.
Aκολουθούν φυσικά καταιδρωμένοι, αλλά με μεγάλο μερίδιο στην καταστροφή του περιβάλλοντος, η «κληρονόμος» Ρωσία, η Ιαπωνία, η Ινδία, η Γερμανία, ο Καναδάς, η Βρεταννία, η Ν. Κορέα κλπ γνήσια καπιταλιστικά κράτη και άρα ανίκανα, λόγω της οικονομιστικής αντίληψης του κόσμου να σκεφθούν πραγματικά οικολογικά.
Επειδή ο υπόλοιπος κόσμος είτε καπιταλιστικός (κατά κύριο λόγο), είτε κομμουνιστικός, αποκλείεται για ευνόητους λόγους, να αντιστρέψει αυτό το κλίμα της καταστροφής, η μόνη λύση είναι τα οικολογικά έθνη- κράτη. Πρέπει ο Πατριωτισμός (η αγάπη για την γη των Πατέρων), να επικρατήσει έναντι της παγκοσμιοποιημένης-ανεθνικής λογικής. Εμείς εδώ στην Ελλάδα πρέπει να επιβάλλουμε αυστηρούς περιβαλλοντικούς νόμους. Να βοηθήσουμε κατ’ αρχήν στην επιβολή των αιολικών πάρκων στα νησιά μας κι αλλού, να επεκτείνουμε την ηλιακή ενέργεια παντού ακόμη και σε βάρος των δήθεν «οικολογικών» βιοκαυσίμων (τα οποία, χρησιμοποιώντας καλαμπόκι, ζαχαροκάλαμο, ελαιοκράμβη, κασάβα ή τελευταία και άχυρο, επεκτείνουν τις καλλιέργειες αυτές εις βάρος άλλων προϊόντων αλλά και των δασών).
Ας παραδειγματιστούμε μόνο από τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση των Σκανδιναυικών κυρίως χωρών και ας γίνουμε πρωτοπόροι και παραδείγματα και για τον υπόλοιπο κόσμο. Αλλά πρώτα ας σώσουμε την Ελλάδα και τα δικά μας παιδιά.
Προλαβαίνοντας τις κατ’ αρχήν λογικές αντιρρήσεις, περί της έτσι κι αλλοιώς παγκόσμιας καταστροφής του περιβάλλοντος, θα σημειώσω και τα εξής:
Δεν είναι απαραίτητο επειδή δίπλα σου υπάρχει μια περιβαλλοντική καταστροφή να επηρεαστείς κι εσύ. Ακόμη και λίγα χιλιόμετρα μακρυά αρκούν για να έχεις πολύ λιγότερες επιπτώσεις.
Ένας καύσωνας π.χ 48o C στο Περιστέρι, στην Κηφισιά και στην Βούλα θα είναι στους 38-39ο C λόγω ασφαλώς και της γεωγραφικής τους θέσης. Σίγουρα όμως δεν θα φθάναμε σε αυτή την δυσθεώρατη διαφορά αν είχαμε φροντίσει να κατασκευάσουμε απ’ την αρχή πάρκα, άλση και να αποφύγουμε αυτή την άναρχη πολεοδομία.
Ετσι, ακόμα κι αν διπλανές μας χώρες όπως η Τουρκία ή η Αλβανία αύριο μολύνουν τα ύδατα και τον αέρα, θα επηρεάσουν μεν (ειδικά τις γειτονικές περιοχές), δεν θα καταφέρουν όμως να καταστρέψουν τη χώρα μας ( μόνο τις δικές τους).

«Η φύσις απάντων των διδαγμάτων κρατεί» Μένανδρος
Έτσι το στενά «εθνικό» συμφέρον, ο πατριωτισμός, αρκεί για να φέρει ποιότητα ζωής στους Έλληνες. Το τι θα κάνουν οι άλλοι είναι πρόβλημά τους. Αφού δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο, ας αλλάξουμε τουλάχιστον τη χώρα μας. Και πού ξέρεις, μπορεί να ξυπνήσουμε και τους υπόλοιπους… Πρώτα όμως, ας ξυπνήσουμε εμείς!

Γιάννης Σύρρος


Blogspot Templates by Isnaini Dot Com. Powered by Blogger and PDF Downloads