25/12/08

"Νούφαρα" με... σκουπίδια στην Κερκίνη

Μια λίμνη με... σκουπίδια, δίπλα ακριβώς από τον σπάνιο υγροβιότοπο της Κερκίνης στο νομό Σερρών. Η προσπάθεια του δήμου Πετριτσίου να "θάψει" τα απορρίμματα μέσα στο χώμα, χωρίς προηγουμένως να τηρηθούν όλες οι προβλεπόμενες από την Ε.Ε. οδηγίες, είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ο τόπος, λόγω του υδροφόρου ορίζοντα, και να μετατραπεί η χωματερή σε μία απέραντη λίμνη.

Παρά τις προειδοποιήσεις τόσο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και της Ν.Α Σερρών, που σε περιπτώσεις άλλων δήμων προχώρησε ήδη στην επιβολή προστίμων, ο δήμος Πετριτσίου δεν έχει προχωρήσει στις αναγκαίες ενέργειες ώστε ο χώρος που επιλέχθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, ως μοναδικός ενεργός ΧΑΔΑ της περιοχής, να τηρεί τις αναγκαίες προδιαγραφές, τόσο για την υγεία των κατοίκων των γειτονικών χωριών, όσο και για την προστασία του ευρύτερου οικοσυστήματος της λίμνης Κερκίνης και του ποταμού Στρυμόνα.

Ο ΧΑΔΑ βρίσκεται σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές και τόπους ιδιαίτερου φυσικού κάλους, προστατευόμενες μάλιστα από τις συνθήκες RAMSAR και NATURA 2000, ενώ η γύρω περιοχή αποτελεί έκταση αγροτικής καλλιέργειας και βοσκότοπος.

Ήδη αρμόδιοι υπάλληλοι της Ν.Α. Σερρών, πραγματοποίησαν αυτοψία στη λιμνο... χωματερή και κατέγραψαν σε έκθεσή τους την απαράδεκτη εικόνα, που σίγουρα δεν τιμάει το "θαύμα της φύσης", τον υγροβιότοπο της Κερκίνης, τα καμάρι του νομού Σερρών.

Ερωτηματικά υπάρχουν και για τον τρόπο που "αποκαταστάθηκαν" τρεις χωματερές αντίστοιχων Δ.Δ. του δήμου Πετριτσίου, αφού υπάρχουν καταγγελίες πως και εκεί τα απορρίμματα απλά σκεπάστηκαν με χώμα, χωρίς να ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες που ορίζουν οι οδηγίες τόσο της πολιτείας όσο και της Ε.Ε. Για το θέμα αυτό, ήδη οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχουν δείξει "κίτρινη κάρτα" στον δήμο Πετριτσίου.

Για το απαράδεκτο της κατάστασης, δίπλα ακριβώς από την Κερκίνη, έχουν ενημερωθεί και περιβαλλοντικές οργανώσεις που αναμένεται να πάρουν θέση για το... απαρατήρητο περιβαλλοντικό έγκλημα.


Blogspot Templates by Isnaini Dot Com. Powered by Blogger and PDF Downloads