25/12/08

Πέντε νέα γεωθερμικά πεδία αναγνωρίστηκαν στην Ελλάδα

Πέντε νέα γεωθερμικά πεδία -μεταξύ των οποίων της Αριδαίας και της Αλεξάνδρειας Ημαθίας, της Αρτας και του Σπερχειού- θα προστεθούν από φέτος στη λίστα των 25 «βεβαιωμένων και πιθανών» πεδίων της Ελλάδας, σύμφωνα τον γενικό διευθυντή του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), Ανδρέα Γεωργακόπουλο.

Μιλώντας σε ενημερωτική εκδήλωση του υπουργείου Ανάπτυξης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), ο κ. Γεωργακόπουλος είπε ότι από το σύνολο των 25 πεδίων τα 23 είναι χαμηλής θερμοκρασίας, ενώ το συνολικό αναγνωρισμένο δυναμικό ανέρχεται σε 220.000 τόνους ισοδύναμου πετρελαίου (ΤΙΠ), έναντι 180.000 ΤΙΠ το 2002.

Το αξιόλογο -και ανανεώσιμο- γεωθερμικό δυναμικό της Ελλάδας συγκεντρώνεται σε Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, σε Βόρειο Αιγαίο και ηφαιστειακό τόξο Νοτίου Αιγαίου. Δύο σημαντικά πεδία υψηλής θερμοκρασίας έχουν βρεθεί σε Μήλο και Νίσυρο -όπου, όμως, η προσπάθεια εκμετάλλευσης από τη ΔΕΗ προσέκρουσε στις αντιδράσεις των κατοίκων. Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού ερευνά για νέα πεδία στη Λέσβο.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργακόπουλο, οι εφαρμογές της γεωθερμικής ενέργειας για ηλεκτροπαραγωγή είναι μηδαμινές στην Ελλάδα, παρά τον υπάρχοντα πλούτο. Ο ίδιος επισήμανε ότι το ΙΓΜΕ έλαβε από το Γ' ΚΠΣ χρηματοδότηση 3,5 εκατ. ευρώ, ενώ το δυναμικό που βρέθηκε από τις έρευνές του, «μεταφράζεται» σε περισσότερα από 30 εκατ., βάσει των σημερινών τιμών υδρογονανθράκων.

Ο γενικός διευθυντής του ΙΓΜΕ υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη να υπάρξει: αύξηση τιμής παραγόμενης MWh από γεωθερμική ενέργεια, στα 150 ευρώ από 74 σήμερα (κάτι που ήδη συζητιέται στην ΕΕ), χορήγηση κινήτρων σε ιδιώτες και απλοποίηση του Ν.3175.

Σε 14 θέσεις, μεταξύ των οποίων, Νιγρήτα, Σιδηρόκαστρο, Λιθότοπος, Αγγιστρο, Ερατεινό, Ν.Εράσιο, Αρίστηνο, Τυχερό και Σαμοθράκη, εντοπίζονται τα κύρια γεωθερμικά πεδία της Β. Ελλάδας, σύμφωνα με τους γεωλόγους ΙΓΜΕ, Νίκο Κολιό και Απόστολο Αρβανίτη.

Κατά τους ίδιους, το κόστος μιας μονάδας ηλεκτρισμού/θερμότητας από γεωθερμικά ρευστά μεγάλου βάθους, με θερμοκρασία 150 C και ισχύ ενεργειακού συστήματος 25MWt, ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ (περίπου 2.500 ευρώ/κW), ενώ τα έσοδα από την πώληση του παραγόμενου ρεύματος φτάνουν τα 2 εκατ. (με τη σημερινή τιμή των 74 ευρώ/MWh).

Όπως έγινε, επίσης, γνωστό, ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός ENEL, ενδιαφέρεται για έρευνα γεωθερμικών πεδίων στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με πρώτο στόχο την ηλεκτροπαραγωγή. Σύμφωνα με τον κ.Γεωργακόπουλο, η ΕNEL επιθυμεί να κάνει έρευνες σε ιζηματογενείς λεκάνες, όπως τα «Δέλτα» του Νέστου και του Έβρου και το Αρίστηνο, αναζητώντας ρευστά θερμοκρασίας άνω των 150 βαθμών Κελσίου.

Ο κ. Γεωργακόπουλος ξεκαθάρισε, πάντως, ότι αν και το ενδιαφέρον των Ιταλών είναι δεδηλωμένο, δεν γνωρίζει αν έχουν καταθέσει ήδη τις σχετικές αιτήσεις.

Κατά τον κ.Γεωργακόπουλο, οι γεωτρήσεις του ΙΓΜΕ φτάνουν σήμερα μέχρι τα 600-700 μέτρα, ενώ οι ιδιώτες, με τα μέσα που διαθέτουν, έχουν τη δυνατότητα να «χτυπήσουν» ακόμη και στα 1.500-2.000 μέτρα από την επιφάνεια, βρίσκοντας πεδία με πιο υψηλές θερμοκρασίες.

Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει τον στόχο για συμμετοχή 18% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στη συνολική κατανάλωση μέχρι το 2020, εμφανίστηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Σταύρος Καλαφάτης. Όπως είπε, η επίτευξη του στόχου αυτού σημαίνει εγκατάσταση 5.000-7.000 MW, έναντι 1.100 σήμερα.

«Στον επενδυτικό νόμο είναι ενταγμένα 144 σχέδια για ΑΠΕ, συνολικής ισχύος 312 MW και προϋπολογισμού 476 εκατ. ευρώ, ενώ στο ΕΠΑΝ έχουν ενταχθεί 185 επενδύσεις, ισχύος 607 MW και ύψους 736 εκατ., με την ολοκλήρωση των οποίων θα ενταχθούν στο σύστημα 919 MW από ανανεώσιμες πηγές» επισήμανε, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι σύντομα θα παρουσιαστεί το ρυθμιστικό πλαίσιο για τη διευκόλυνση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κατοικίες.


Blogspot Templates by Isnaini Dot Com. Powered by Blogger and PDF Downloads