25/12/08

Υιοθετήστε ένα άγριο ζώο...

Στην Αίγινα μια μέρα



Σάββατο, 12.07.08
Βόλτες στο πανέμορφο λιμανάκι, πάρκα με νεροτσουλήθρες, κολύμπι σε καταπράσινες παραλίες είναι μερικοί από τους λόγους που θα σας οδηγήσουν πρωί πρωί στον Πειραιά για να πάρετε το πλοίο για την Αίγινα. Αν και στην Αίγινα μπορείτε να δείτε και να κάνετε πολλά μαζί με τα παιδιά, εμείς σήμερα θα σας προτείνουμε μια ιδιαίτερη επίσκεψη, στο Κέντρο Περίθαλψης Αγριων Ζώων (ΕΚΠΑΖ). Η αλήθεια είναι ότι όχι μόνο θα χαρείτε με όσα θα δείτε, αλλά θα μάθετε τόσο εσείς όσο και τα παιδιά πολλά χρήσιμα πράγματα για τα ζώα που φυλάσσονται εκεί, τη φροντίδα που δέχονται, τις απελευθερώσεις που κάθε τόσο γίνονται, αλλά και με ποιον τρόπο μπορείτε και εσείς να συμμετέχετε και να βοηθήσετε.

Το ΕΚΠΑΖ είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρία. Είναι το πρώτο κέντρο περίθαλψης άγριων ζώων στα Βαλκάνια. Ξεκίνησε τη δράση του το 1984, ενώ πήρε τη σημερινή μορφή του το 1990, με έδρα των δραστηριοτήτων του στην Αίγινα.

Κάθε χρόνο παραλαμβάνει πάνω από 3.500 τραυματισμένα, εξαντλημένα ή δηλητηριασμένα άγρια ζώα, τα περισσότερα από τα οποία ανήκουν σε προστατευόμενα είδη. Από αυτά, πάνω από τα μισά, όσα κρίνονται ικανά να επιβιώσουν ελεύθερα στο φυσικό τους περιβάλλον μετά τη θεραπεία τους, απελευθερώνονται. Με αυτό τον τρόπο έχει συμβάλει στην προστασία απειλούμενων ειδών που έχουν μικρό πληθυσμό στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.

Τέτοια είναι ο Βασιλαετός, ο Χρυσαετός, ο Στικταετός, ο Κραυγαετός, ο Θαλασσαετός, το Κιρκινέζι, ο Μαυροπετρίτης, το Ορνιο, τα δύο είδη πελεκάνων, τα Φοινικόπτερα, οι Χαλκόκοτες, ο Πορφυροτσικνιάς, ο Ηταυρος και άλλα. Πρωταρχικός στόχος του, όπως ήδη αναφέραμε, είναι η φροντίδα και η περίθαλψη άγριων ζώων. Από κει και έπειτα, το ΕΚΠΑΖ παίζει σημαντικότατο ρόλο στην ευαισθητοποίηση του κοινού μέσω ευρείας ενημέρωσης πάνω σε θέματα και προβλήματα της άγριας φύσης στην Ελλάδα. Εκατοντάδες πολίτες κάθε χρόνο επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις του ΕΚΠΑΖ στην Αίγινα, ενώ στις απελευθερώσεις, που πραγματοποιούνται αρκετές φορές κάθε χρόνο σε βιότοπους σε όλη τη χώρα, προσκαλούνται και συμμετέχουν σχολεία, οι τοπικές, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις, καθώς και οι κάτοικοι της περιοχής. Παράλληλα οργανώνονται εκδηλώσεις και συζητήσεις. Το ΕΚΠΑΖ τιμήθηκε το 1992 με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για τη δράση του στην προστασία του περιβάλλοντος και την εθελοντική προσφορά των μελών του.

Χάρη στις νέες εγκαταστάσεις, την άρτια οργανωμένη και εξοπλισμένη κλινική και την πολυετή εμπειρία που διαθέτει, το ΕΚΠΑΖ σήμερα είναι σε θέση να παρέχει την απαραίτητη περίθαλψη για την επανένταξη των άγριων ζώων στο φυσικό περιβάλλον.
Υιοθετήστε ένα άγριο ζώο...
...και λάβετε ένα πιστοποιητικό υιοθεσίας, φωτογραφίες και νέα από το ζώο σας. Επίσης, αν είναι απελευθερώσιμο, θα λάβετε πρόσκληση για την απελευθέρωσή του.

Η υιοθεσία είναι μια συμβολική πράξη μέσω της οποίας θα βοηθήσετε ένα άγριο ζώο από την εισαγωγή του στο κέντρο μέχρι την απελευθέρωσή του. Θα συμβάλετε στα φάρμακα που θα χρειαστεί, στη διαμόρφωση του χώρου του, στη θεραπεία του και την απελευθέρωσή του.

Γράφοντας στο ekpaz@ekpazp.gr το είδος που σας ενδιαφέρει, θα λάβετε άμεσα ενημέρωση για το ποια είναι διαθέσιμα προς υιοθεσία. Στην περίπτωση που το ζώο είναι απελευθερώσιμο, εφόσον το επιθυμείτε, μπορείτε να παραβρεθείτε στην απελευθέρωσή του που θα γίνει στον κατάλληλο βιότοπο. Ακόμη μπορείτε να βοηθήσετε για ορισμένο χρονικό διάστημα ένα συγκεκριμένο ζώο που έχει κάποιο πρόβλημα και θα παραμείνει για όλη του τη ζωή κοντά μας.


Blogspot Templates by Isnaini Dot Com. Powered by Blogger and PDF Downloads