26/12/08

Νέα καταδίκη της Ελλάδας για το περιβάλλον


Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδικάζει και πάλι τη χώρα μας για παραβίαση της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας

Άλλη μια καταδίκη για παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το περιβάλλον εισέπραξε η χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στις 11/12. Αυτήν τη φορά, η Ελλάδα καταδικάστηκε για ανεπαρκή προστασία των προστατευόμενων περιοχών (Ζώνες Ειδικής Προστασίας) του δικτύου Natura 2000, γεγονός που συνιστά παραβίαση της Οδηγίας για τη διατήρηση των άγριων πτηνών (79/409/ΕΟΚ).

Μόλις έναν χρόνο πριν, η Ελλάδα είχε και πάλι καταδικαστεί για παραβίαση της ίδιας Οδηγίας, καθώς ούτε ο αριθμός, ούτε η έκταση των προστατευόμενων περιοχών κάλυπτε τις ανάγκες του Δικτύου Natura 2000, που στοχεύει στην αποτελεσματική προστασία των πουλιών και του φυσικού περιβάλλοντος.

Η απόφαση του Δικαστηρίου δικαιώνει την προσπάθεια των περιβαλλοντικών οργανώσεων για τη συμμόρφωση της χώρας μας με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η Ελλάδα έχει τόσο πολύ καθυστερήσει να κατοχυρώσει νομικά τις Ζώνες Ειδικής Προστασίας, ώστε η Επιτροπή προέβη γρήγορα στην καταδίκη για να προλάβει την καταστροφή της οικολογικής ισορροπίας τους.

Εν τω μεταξύ, σε όλο αυτό το διάστημα των καθυστερήσεων, οι περιοχές αυτές δέχονται καθημερινά πιέσεις και καταστρέφονται ανεπανόρθωτα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση για το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η οποία επιτρέπει μέχρι και την εγκατάσταση πετρελαϊκών δεξαμενών μέσα στο Πάρκο!

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία ελπίζει ότι, αυτή τη φορά, το Ελληνικό Κράτος δεν θα χρειαστεί να καταβάλει πρόστιμο, αλλά, επιτέλους, θα αποφασίσει να λάβει χωρίς καθυστερήσεις τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας: θα καθορίσει δηλαδή τα όρια των προστατευόμενων περιοχών και τους τρόπους αποτελεσματικής προστασίας τους. Όπως δηλώνει ο κ. Ξενοφών Κάππας, διευθυντής της Ε.Ο.Ε., «Η πραγματική λύση για το περιβάλλον της χώρας μας θα είναι να συνειδητοποιήσει κάποτε η Πολιτεία ότι το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της αποτελεί κεφάλαιο και ότι θα πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με την προστασία και την ανάδειξή του. Μέχρι να γίνει αυτό κατανοητό, φαίνεται ότι την περιβαλλοντική πολιτική στην Ελλάδα θα τη χαράσσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.»


Blogspot Templates by Isnaini Dot Com. Powered by Blogger and PDF Downloads