25/12/08

ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΧΩΡΙΣ ΣΠΑΤΑΛΕΣ

Τα κοινόχρηστα επιβαρύνουν σημαντικά κάθε χειμώνα τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Δεν είναι και λίγο ένα μέσο νοικοκυριό που πλήρωνε τον Ιούλιο 75 ευρώ, τους χειμερινούς μήνες να καταβάλει 200 ευρώ το μήνα. Τώρα λοιπόν που επιτέλους θα ανάψουμε τα καλοριφέρ, ας έχουμε υπόψη μας κάποιες χρήσιμες συμβουλές, ώστε να περιορίσουμε τις σπατάλες στη χρήση του πετρελαίου θέρμανσης.
■ Μην ανοιγοκλείνετε το καλοριφέρ. Καλύτερα να τοποθετήσετε θερμοστατικούς διακόπτες ώστε να διατηρείτε για πολλές ώρες σταθερή θερμοκρασία. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η ιδανική μέση θερμοκρασία για το χειμώνα είναι 18 έως 20 βαθμοί Κελσίου. Για κάθε βαθμό παραπάνω, π.χ. από τους 18 στους 19, καταναλώνεται 6-7% περισσότερο καύσιμο.
■ Φροντίστε για την καλή μόνωση της σκεπής και της πυλωτής και τοποθετήστε διπλά τζάμια στα παράθυρα. Κλείστε επίσης τις χαραμάδες σε πόρτες και παράθυρα.
■ Αν θέλετε να αερίσετε το χώρο, καλύτερα να αφήσετε ορθάνοιχτα τα παράθυρα για 5-10 λεπτά παρά μισάνοιχτα για ώρες.
■ Μην «ντύνετε» τα καλοριφέρ, γιατί εμποδίζετε τη θερμοκρασία να ανέβει προς τα επάνω και ουσιαστικά τα αχρηστεύετε.
■ Να θυμάστε ότι με ΤΟ συχνό εξαερισμό των σωμάτων, περιορίζουμε την απώλεια θερμότητας.
■ Κάντε συντήρηση στον καυστήρα σας μια φορά το χρόνο, ώστε να βελτιωθεί η απόδοση του, αλλά και για να συμβάλετε στη δημιουργία καθαρότερου περιβάλλοντος. Ο καταλληλότερος χρόνος για τη συντήρηση της εγκατάστασης είναι αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου θέρμανσης (δηλ. Απρίλιο-Μάιο), προκειμένου ώστε να μη μείνουν τα κατάλοιπα της καύσης κατά την περίοδο του καλοκαιριού.
■ Μην αφήνετε τον καυστήρα πετρελαίου να λειτουργεί χωρίς καύσιμα, γιατί έτσι καταστρέφεται η αντλία και το μπεκ. Επομένως, πρέπει να είναι ανοιχτός ο διακόπτης παροχής της δεξαμενής και να υπάρχει πετρέλαιο σε αυτήν.
■ Αν παρά τη συντήρηση η απόδοση του καυστήρα σας δεν ξεπερνά το 70%, αγοράστε καινούργιο. Σε δύο, τρία χρόνια θα έχετε αποσβέσει τη δαπάνη.


Blogspot Templates by Isnaini Dot Com. Powered by Blogger and PDF Downloads