25/12/08

Δηλητηρίασαν νεαρή αρκούδα

Φρίκη χωρίς τέλος για νεαρές αρκούδες που βρίσκονται νεκρές, χτυπημένες από ανθρώπινο χέρι. Τελευταίο θύμα νεαρή αρκούδα η οποία -κατά πάσα πιθανότητα- δηλητηριάστηκε με ισχυρό φυτοφάρμακο στον βόρειο Ολυμπο, το δεύτερο περιστατικό που καταγράφεται μέσα σε λίγους μήνες στην περιοχή.

Πρόκειται για μία από τις μόλις τέσσερις που έχουν εντοπιστεί στο βουνό των Θεών, την ίδια ώρα που οι περιβαλλοντικές οργανώσεις άρχισαν να αισιοδοξούν ότι η καφέ αρκούδα θα... εποικήσει και πάλι τον Ολυμπο.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η μικρόσωμη αρκούδα βρέθηκε σε ένα ρέμα στο φαράγγι του Κοκκινοπηλού στην πλευρά της Πιερίας σε κατάσταση σχεδόν αποσύνθεσης.

Τραύματα

Το στόμα της ήταν ανοιχτό, γεγονός που σημαίνει ότι πριν καταλήξει είχε κάποιους σπασμούς, ενώ φέρει και εκδορές στο στήθος, που δεν αποκλείεται να είναι τραύματα από πυροβόλο όπλο.

«Σύντομα θα έχουμε τα ακριβή αίτια του θανάτου της, αλλά είναι σίγουρα ανθρωπογενή. Πιθανότερη αιτία είναι η δηλητηρίαση με μεγάλη δόση ισχυρού φυτοφαρμάκου σε δόλωμα που αποτελούταν από νεκρό ζώο», είπε στο «Εθνος» ο επιστημονικός υπεύθυνος της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ», Γιώργος Μερτζάνης.

Η καφέ αρκούδα είχε εξαφανιστεί από τον Ολυμπο εδώ και 60 χρόνια, όμως από το 2003 άρχισαν να εντοπίζονται κάποια ίχνη της στον Αγιο Δημήτριο, στον δρόμο για Ελασσόνα, και πέρυσι στον Πυργετό στα νότια της Λάρισας.

Το γεγονός χαροποίησε τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, που βλέπουν τον πληθυσμό της να αυξάνει με πολύ αργά αλλά σταθερά βήματα, και όλα δείχνουν ότι οι αρκούδες επιστρέφουν στον Ολυμπο, μία από τις πιο γνωστές διεθνώς προστατευόμενες περιοχές της χώρας.

Προχθές το απόγευμα, ομοσπονδιακός θηροφύλακας εντόπισε, μέσα σε ένα ρέμα στη θέση «Καράμπα-Ξηρολάκκι», νεκρή μία μικρόσωμη αρκούδα και χθες αναμένονταν να μεταβούν εκεί κτηνίατροι από την «Καλλιστώ», για να διαπιστώσουν τα ακριβή αίτια του θανάτου της.

«Στη γύρω περιοχή και σε κοντινή απόσταση στον βόρειο Ολυμπο υπάρχουν κοπάδια και κτηνοτροφικές μονάδες, έτσι έστω και περιορισμένη βρίσκεται η ανθρώπινη παρουσία. Δεν ξέρουμε ακόμη τι συνέβη, αλλά σίγουρα κάποιος άνθρωπος ευθύνεται και για τον θάνατο αυτόν», μας είπε ο κ. Μερτζάνης.

Μετά και το περιστατικό αυτό η ζωή της καφέ αρκούδας στον Ολυμπο δεν φαίνεται να έχει πια μέλλον.

Πριν από μερικούς μήνες είχε εξοντωθεί με πυροβόλο όπλο μία άλλη αρκούδα, εκείνη που το 2003 είχε δώσει τα πρώτα σημάδια επανεμφάνισης στην περιοχή. Ετσι, από τις τέσσερις αρκούδες του Ολύμπου οι δύο είναι ήδη νεκρές και το μέλλον των άλλων δύο εξαιρετικά αβέβαιο. «Ελλείψει φυσικών εχθρών, κύρια απειλή για την επιβίωση του σπάνιου αυτού είδους συνεχίζει να είναι η άγνοια, η αδιαφορία, αλλά και ο... σαδισμός των ανθρώπων», σημείωσε ο κ. Μερτζάνης.

Αλλωστε, είναι νωπές ακόμη οι μνήμες από το άλλο ανάλογο περιστατικό που σημειώθηκε στις αρχές του μήνα έξω από τον οικισμό Βροντερό στις Πρέσπες της Φλώρινας, όταν ασυνείδητοι «γάζωσαν» με 9 σφαίρες νεαρό αρκουδάκι και το άφησαν να κείτεται νεκρό σε ένα κεντρικό σημείο, προκαλώντας αποτροπιασμό.

Το ζώο πλήρωσε με τη ζωή του την απόφασή του να πλησιάσει στο χωριό, κάτι αρκετά συνηθισμένο αυτή την εποχή που οι αρκούδες ετοιμάζονται να πέσουν σε χειμερία νάρκη και πρέπει να τραφούν καλά για να αποταμιεύσουν λίπος.

Δεδομένου ότι δεν βρίσκουν τροφή στο φυσικό περιβάλλον, πλησιάζουν σε κατοικημένες περιοχές τρομοκρατώντας τους κατοίκους, οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις βρίσκουν απάνθρωπους τρόπους για να τις απομακρύνουν.


Blogspot Templates by Isnaini Dot Com. Powered by Blogger and PDF Downloads