25/12/08

Ποιά αναδάσωση; - Η ΝΕ.Ο.Σ. στον "Κοκκιναρά"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
14-1-2008

Την Κυριακή 13/01 η Νεολαία ΛΑ.Ο.Σ. ανταποκρίθηκε για άλλη μία φορά στο κάλεσμα τοπικών φορέων προκειμένου να συνδράμει με τα μέλη της στις προσπάθειες αναδάσωσης των δασικών εκτάσεων που η κρατική αδιαφορία και ανικανότητα παρέδωσε στην πυρά. Συγκεκριμένα, μέλη της ΝΕ.Ο.Σ. Βορείων Προαστίων μαζί με τον πρόεδρο της Νεολαίας Γιάννη Παναγιωτακόπουλο, βρέθηκαν στην Πεντέλη όπου οι Δήμοι Πεντέλης, Ν. Πεντέλης, Κηφισιάς αλλά και πλήθος συλλόγων είχαν διοργανώσει την αναδάσωση της περιοχής «Κοκκιναρά» που κάηκε το καλοκαίρι του 2007.

Αυτό που συναντήσαμε εκεί πραγματικά ξεπερνάει τα όρια της προκλητικής αδιαφορίας περνώντας στην σφαίρα των ύποπτων μεθοδεύσεων. Η αναδάσωση που με άψογο τρόπο είχαν διοργανώσει και διαφημίσει οι Δήμοι της περιοχής, προγραμματιζόταν να ολοκληρωθεί στις 15:00 η ώρα αλλά αδόξως τερμάτισε στις 11:00 διότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν είχε φροντίσει να βρίσκεται εκεί ο αριθμός των δέντρων που χρειαζόντουσαν. Έτσι πλήθος κόσμου που ήρθε για να βοηθήσει στην αναδάσωση, δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα διότι... τα δέντρα είχαν τελειώσει. Σύμφωνα με υπολογισμούς των τοπικών υπευθύνων εχθές θα μπορούσαν να είχαν φυτευθεί περίπου 10.000 δέντρα και φυτεύθηκαν μόνον 2.000 λόγω της ανικανότητας του υπουργείου να ανταποκριθεί στις βασικές προϋποθέσεις της οργάνωσης μίας αναδάσωσης.
Επιπλέον το σκαφτικό μηχάνημα που καθαρίζει τα καμένα και δημιουργεί τις τρύπες για την φύτευση νέων δέντρων, έχει σταματήσει να λειτουργεί εδώ και τρεις εβδομάδες διότι... ο χειριστής του βγαίνει σε σύνταξη. Στην επισήμανση του γεγονότος από τους Δημάρχους της περιοχής προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι... δεν μπορεί το Υπουργείο να βρει άλλον χειριστή.

Όλα αυτά συμβαίνουν την στιγμή που η περίοδος αναδάσωσης τελειώνει σε ενάμιση μήνα. Και αν σε όλων την μνήμη υπάρχει η δήλωση του Πρωθυπουργού πως «ό,τι ήταν δάσος θα ξαναγίνει δάσος», πραγματικά προκαλεί θυμηδία η διαπίστωση πως αυτή η ακράδαντη πολιτική βούληση σταματάει μπροστά στο δυσεπίλυτο πρόβλημα της ανευρέσεως δέντρων και χειριστού.

Η Νεολαία ΛΑ.Ο.Σ. θα διοργανώσει αναδάσωση της ίδιας περιοχής στις 10 Φεβρουαρίου με γενική κινητοποίηση των μελών και των φίλων της. Αν προκύψει το ίδιο πρόβλημα, τα μέλη και οι φίλοι της ΝΕ.Ο.Σ. θα αποκλείσουν με τα καμένα δέντρα του «κοκκιναρά» το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μέχρι να πάρουν την διαβεβαίωση ότι έχουν βρεθεί δέντρα και χειριστές.


Blogspot Templates by Isnaini Dot Com. Powered by Blogger and PDF Downloads