25/12/08

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Παντού στον κόσμο επικρατεί μια ανησυχία για την κατάσταση του πλανήτη μας. Τα δάση καταστρέφονται, η θερμοκρασία της γης αυξάνεται, είδη εξαφανίζονται, η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει και ακραία καιρικά φαινόμενα παρατηρούνται όλο και πιο συχνά.
Έυλογα λοιπόν πολλοί απλοί άνθρωποι που έχουμε την πνευματική διαύγεια να αντιληφθούμε την καταστροφή που έρχεται, αναρωτιόμαστε αν μπορούμε να βοηθήσουμε στην αλλαγή αυτής της κατάστασης; ΦΥΣΙΚΑ και ΜΠΟΡΟΥΜΕ, ανακυκλώνοντας και εξοικονομώντας ενέργεια. Μπορεί να φαντάζει ουτοπικό, αλλά είναι απλό, αποτελεσματικό και κυρίως ελπιδοφόρο.
Η καταστροφή που προκαλούμε λόγω απραξίας και αμάθειας φαίνεται και από τα αποτελέσματα μελετών που αναφέρουν τα εξής: Στην Ελλάδα καθε χρόνο πετάγονται στα σκουπίδια 300.000 τόνοι χαρτιού, για την παραγωγή των οποίων απαιτούνται 12 εκατ. στρέματα δάσους, 100 εκατ. κυβικά μέτρα νερού (όσο η κατανάλωση στο λεκανοπέδιο Αττικής για 100 ημέρες) και 2 δισεκατ. κιλοβατόρες ρεύματος (όση η κατανάλωση 100.000 σπιτιών για 4 μήνες). Για την παραγωγή 1 τόνου αλουμινίου απο πρώτη ύλη (βωξίτη) απαιτούνται 14.500 κιλοβατόρες, ενώ για την παραγωγή της ίδιας ποσότητας από scrap (ανακυκλωμένο) αλουμίνιο μόλις 700 κιλοβατόρες!!!!!!! Για κάθε τόνο ανακυκλωμένο γυαλί εξικονομούμε 135 λίτρα πετρέλαιο! 1 κιλό θαμμένες μπαταρίες μολύνουν για 180 χρόνια!!!!!!!! 25 κυβικά μέτρα γης. Κάθε λίτρο πεταμένου λαδιού φαγητού στην αποχαίτευση μολύνει 20 κυβικά μέτρα νερού.
Γεννιέται τώρα το ερώτημα πως ο καθένας μας απλά και εύκολα μπορεί να βοηθήσει στην σωτηρία του πλανήτη και αφήσει κληρονομιά στα παιδιά του ενα καλύτερο κόσμο. Η λύση είναι μία: μετατρέποντας την ανακύκλωση και την εξοικονόμηση ενέργειας από θεωρία σε ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ!!!!!!!!!!.


Blogspot Templates by Isnaini Dot Com. Powered by Blogger and PDF Downloads