25/12/08

Συνθήκες Νάπολι στη Θεσσαλονίκη

Οι κάτοικοι των Δήμων Ασσήρου, Λαγκαδά, Βερτίσκου και Μυγδονίας αντιδρούν στη λειτουργία του νέου ΧΥΤΑ
Διπλό μπλόκο στην αποκομιδή των σκουπιδιών δημιουργεί συνθήκες Νάπολι στη Θεσσαλονίκη με τα απορρίμματα να μένουν στα οχήματα και τους δρόμους.

Oι κάτοικοι τριών δήμων του νομού έχουν αποκλείσει την κορεσμένη χωματερή των Ταγαράδων για να σταματήσει η λειτουργία της, και κάτοικοι άλλων τεσσάρων δήμων απέκλεισαν τον νέο ΧΥΤΑ στη Μαυρορράχη που επρόκειτο να λειτουργήσει δοκιμαστικά από προχθές.

«Αν συνεχιστούν οι αντιδράσεις, η Θεσσαλονίκη θα γίνει Νάπολι», δήλωσε ο πρόεδρος του συνδέσμου των δήμων μείζονος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Ζουρνάς. Η επιτροπή αγώνα που συγκροτήθηκε από κατοίκους των Δήμων Ασσήρου, Λαγκαδά, Βερτίσκου και Μυγδονίας, που αντιδρούν στη λειτουργία του νέου ΧΥΤΑ, έχει εδώ και καιρό αρχίσει τις κινητοποιήσεις, υποστηρίζοντας ότι το έργο είναι ημιτελές και θα δημιουργήσει περιβαλλοντικά προβλήματα στην περιοχή. Και από το περασμένο Σάββατο, οπότε είχε προγραμματιστεί η δοκιμαστική λειτουργία του έργου, κάτοικοι απέκλεισαν τον δρόμο που οδηγεί στον ΧΥΤΑ, εμποδίζοντας τα απορριμματοφόρα να αδειάσουν. Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, εκδικάζονται δύο αιτήσεις για έκδοση προσωρινής διαταγής, τις οποίες κατέθεσαν ενάντια στη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυρορράχης ο Δήμος Ασσήρου και φορείς της περιοχής και στις 18 Ιουνίου θα εκδικαστούν άλλες δύο αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων. «Θα πολεμήσουμε με όσες δυνάμεις έχουμε και για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, προκειμένου να αποτραπεί η λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυρορράχης, που είναι χωματερή και όχι ένα σύγχρονο έργο, όπως κάποιοι υποστηρίζουν», τόνισε ο δήμαρχος Ασσήρου Δημήτρης Ράβναλης.

«Έχουμε κατασκευάσει τον μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο ΧΥΤΑ της Ευρώπης και κάποιοι επιμένουν να μην αφήνουν να λειτουργεί», είπε από την πλευρά του ο κ. Ζουρνάς και πρόσθεσε: «Έχουν γίνει οχτώ προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας και άλλες δύο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και απορρίφθηκαν όλες, όμως οι αντιδράσεις δεν σταματούν».

Στο απροχώρητο

Ανυποχώρητοι όμως είναι και οι κάτοικοι των Δήμων Θέρμης, Μίκρας και Βασιλικών, που από προχθές απέκλεισαν τη χωματερή των Ταγαράδων, όπως είχαν προειδοποιήσει εδώ και μήνες, έπειτα από αποφάσεις που πήραν στα δημοτικά τους συμβούλια. «Η χωματερή των Ταγαράδων έχει κορεστεί εδώ και χρόνια. Πλέον όμως η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Σε ένδειξη καλής θέλησης δώσαμε μία παράταση, αφού οι αρμόδιοι δεσμεύτηκαν από τον Φεβρουάριο ότι ο ΧΥΤΑ της Μαυρορράχης θα λειτουργήσει στις 7 Ιουνίου. Τώρα μας λένε ότι η Μαυρορράχη θα λειτουργήσει δοκιμαστικά, χωρίς προηγουμένως να μας ενημερώσουν, ώστε να πληροφορήσουμε κι εμείς τους δημότες μας και να πάρουμε νέες αποφάσεις», είπε στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι άμεσα θα «χτιστεί» η είσοδος της χωματερής, ώστε να μην μπορούν να διέλθουν τα απορριμματοφόρα. Όσο για το πού θα καταλήξουν τα απορρίμματα, ο κ. Παπαδόπουλος είναι κατηγορηματικός: «Λύση υπάρχει, ας την αξιοποιήσουν. Κι αφού είναι κλειστή και η Μαυρορράχη, ας τα μοιράσουν στις άλλες 80 χωματερές του νομού, μέχρι να λειτουργήσει το έργο».


Blogspot Templates by Isnaini Dot Com. Powered by Blogger and PDF Downloads